Anksiyete Terleme Yapar mı?

Anksiyete terlemesi, bireylerin kaygı düzeylerinin yükselmesiyle ortaya çıkan fiziksel bir belirtidir. Bu durum, panik ataklar ve sürekli endişe hali ile ilişkilidir. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerde, fiziksel ve ruhsal belirtiler bir arada görülebilir. Tedavi sürecinde psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulanabilir.
Anksiyete Terleme Yapar mı?
18 Ağustos 2024

Anksiyete Terleme:


Anksiyete, bireyin günlük yaşamda kendini kontrol edemeyecek kadar kaygılanması ve sürekli olarak olumsuz bir olayın gerçekleşeceği düşüncesi taşıması durumudur. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerde iki temel durum ortaya çıkar: fiziksel ve ruhsal belirtiler.

Fiziksel Belirtiler:


  • Anksiyete terlemesi
  • Nefes darlığı
  • Kalp çarpıntısı
  • Nefes almada güçlük
  • Ağız kuruluğu
  • Göz bebeklerinde büyüme

Ruhsal Belirtiler:


  • Aşırı endişe
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Sürekli kötü bir şey olacak hissi
  • Ölüm korkusu
  • Çabuk irkilme
  • Tahammülsüzlük

Anksiyetede Terleme Neden Olur?

Anksiyete terlemesi, panik ve kaygı bozukluğundan kaynaklanır. Kişi, sürekli bir şey olacak duygusunu kontrol edemez ve bu da anksiyete terlemesi, kalp çarpıntısı ve nefes alışverişte zorluk olarak ortaya çıkar. Avuç içi terlemesi, vücut ısısının artması ve nabzın hızlanması, kişinin bilinçaltında büyüttüğü sıkıntılardan ve kendini kontrol edememesinden kaynaklanır. Ancak hasta genellikle bu durumun farkında değildir.

Toplum içinde kendisine yöneltilecek bir tehlike karşısında küçük düşme hissi veya bir sorunla başa çıkamama korkusu, vücudumuzun birçok otomatik reaksiyonunu tetikler. Nefes alıp verememe korkusu ve kan basıncındaki artış, istenmeyen ve kontrol edilemeyen semptomlarla karşılaşmamıza neden olur. Bu hastalar genellikle bedensel belirtiler nedeniyle öncelikle bir dahiliye uzmanına başvururlar.

Anksiyete terlemesi, kalp çarpıntısı ve nefes darlığı gibi belirtiler, genellikle fiziksel rahatsızlıktan kaynaklanan bir sorunun olduğunu düşündürür. Ancak yapılan tetkikler sonucunda, kişinin psikolojik bir sorunu olduğu ortaya çıktığında, ilk aşamada bu durumun hasta tarafından kabul edilmesi önemlidir. Tedavi süreci sonrasında daha hızlı yanıt alınabilir. Tedavide hem ilaç hem de psikoterapi uygulanmaktadır. Orta şiddetteki anksiyete sorununda sadece psikoterapi yeterli olabilir. Daha ağır ve tedaviye cevap vermeyen hasta grubunda ilaç tedavisi süreci başlatılabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Alpkan 12 Temmuz 2024 Cuma

Anksiyete yaşarken, avuç içlerim sürekli terliyor ve kalbim hızlı atıyor, bu durumla nasıl başa çıkabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Alpkan, anksiyete belirtileri yaşadığınızda bu tür fiziksel reaksiyonlar yaygındır ve başa çıkmak için bazı yöntemler deneyebilirsiniz. Derin nefes alma teknikleri, meditasyon veya yoga gibi rahatlama yöntemleri, anksiyetenizi azaltabilir. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek de genel ruh halinizi iyileştirebilir. Eğer bu yöntemler yeterli gelmezse, bir uzmandan profesyonel yardım almak faydalı olabilir. Anksiyetenizi yönetmenize yardımcı olabilecek terapi veya ilaç tedavisi seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

Çok Okunanlar
Anksiyete Uyuşma Yapar mı?
Anksiyete Uyuşma Yapar mı?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kronik Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi
Kronik Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Anksiyete Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi
Anksiyete Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi
Anksiyete Nöbeti Belirtileri ve Tedavisi
Anksiyete Nöbeti Belirtileri ve Tedavisi
Sosyal Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi
Sosyal Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi